Orient Express: Sztuka kreowania smaku. Kuchnia arabska

18-11-2019

Centrum Literatury CSW, 21.11.2019 (czwartek), godz. 17.00


Spotkanie poświęcone będzie tajnikom kuchni arabskiej, w które wprowadzi nas mieszkająca w Ciechocinku, a pochodząca z Rabatu – stolicy Królestwa Maroka, Chaimae Ahtatbi. Choć wszyscy posługują się terminem „kuchnia arabska”, warto pamiętać, że obejmuje ona potrawy i zasady kulinariów wszystkich krajów świata arabskiego, w tym Arabskiego Zachodu – Maghrebu (Algieria, Maroko, Tunezja, Libia, Mauretania, Sahara Zachodnia) i Arabskiego Wschodu – Mashreku (Syria, Liban, Palestyna, Jordania, Irak, Egipt, Sudan oraz kraje Półwyspu Arabskiego: Arabia Saudyjska, Jemen, Oman, ZEA, Bahrajn, Katar, Kuwejt) – co sprawia, że w każdym z tych regionów kuchnia znacznie się różni.

Prowadzenie: Chaimae Ahtatbi
W ramach spotkania planowana jest także degustacja!

Wstęp wolny :)