Pierniki w kuchni historycznej – kuchnia postna. Ryby w piernikach
Opublikowano: 27 listopada 2018 r.Kategorie: Warsztaty
Muzeum Toruńskiego Piernika, Strumykowa 4, 07.12.2018 (wtorek), godz. 12.00
Zapraszamy na ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne i podsumowanie naszych wspólnych działań, które odbywały się w ramach cyklu „Piernikowe laboratorium”. Odbędzie się ono 7. grudnia o godzinie 12:00 w Muzeum Toruńskiego Piernika.
7. Grudnia obchodzimy dzień Św. Ambrożego – patrona pszczelarzy i piernikarzy. Według legendy pszczoły polubiły go, kiedy jeszcze był małym chłopcem. Pszczoły w czasie jego snu, przyleciały i obsiadły jego usta. Nie użądliły go, a nawet zostawiły trochę pysznego miodu. Tematem tego wyjątkowego spotkania będzie kuchnia postna oraz wykorzystanie w niej miodu.
Prowadzenie: Tomasz Welter – trener Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, szef kuchni w restauracji hotelu IKAR w Bydgoszczy, członek i kucharz Slow Food Kujawsko-Pomorskie.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod numerem (56) 656 70 87 lub (56) 565 70 87 oraz mailowo pod adresem dhtp@muzeum.torun.pl.
Cena biletu wynosi 9 zł od osoby.