Tańczył Marcin z Katarzyną – smaczna lekcja historii

Opublikowano: 24 października 2018 r.
Kategorie: Warsztaty

Muzeum Toruńskiego Piernika, Strumykowa 4, 11.11.2018 (niedziela), godz. 12.00


Gęś w piernikach. Pokaz kulinarny wspierany omówieniem ważnych regionalnych produktów, rys historyczny staropolskiej kuchni.

Świętujemy 100 lat niepodległości Polski! Najbliższe warsztaty kulinarne będą smaczną lekcją historii, podczas której na uczestników oddziaływać będą zapachy, smaki, praktyka wspólnego spożywania posiłku, budowania wspólnoty stołu – w nawiązaniu do wspólnoty narodowej, wspólnego świętowania 100 lat niepodległości połączonej z tradycjami kulinarnymi regionu. Przez działania pokażemy, że tradycje patriotyczne zapisane są także w smaku, a dziedzictwo kulinarne może być równie dobrą lekcją historii.

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Piernikowe laboratorium”. Tym razem zajęcia poprowadzi Tomek Welter – trener Narodowej Reprezentacji Kucharzy Wojska Polskiego, szef kuchni w restauracji hotelu IKAR w Bydgoszczy, członek i kucharz Slow Food Kujawsko-Pomorskie.

Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod numerem (56) 656 70 87 lub (56) 565 70 87 oraz mailowo pod adresem dhtp@muzeum.torun.pl. Cena biletu wynosi 9 zł od osoby.

Skip to content