Chwaściory, chaszcze, zielska… a może sałatki, leki, kosmetyki? Wszystko to znajduje się od wieków w zasięgu naszej ręki w postaci otaczającej nas natury, która chętnie dzieli się tym, co ma.
Trzeba się tylko z nią zapoznać!
W trakcie kursu zaznajomimy się z rozpoznawaniem, przetwarzaniem oraz dawkowaniem poszczególnych ziół i mieszanek. Nauczymy się tworzyć maści, nalewki, maceraty, które zagoszczą w naszej domowej apteczce, a także dowiemy się, które z naszych chwaściorów są jadalne.
Wspólnie poznamy również historie ziołowe, ciekawostki kulturowe i przyrodnicze, historyczne i współczesne oraz zrozumiemy, jak wykorzystywać konkretne gatunki, dając sobie tym samym możliwość zanurzenia się w fascynujący świat roślin!
Zajęcia odbywać się będą w formie stacjonarnej – w Dworze Artusa – jak i terenowej, co pozwoli nam zapoznać się z większą ilością gatunków naturalnie występujących na terenie Torunia.
Każde ze spotkań trwać będzie 2h, podczas których poruszymy m.in. następujące zagadnienia (wypunktowane zagadnienia nie odpowiadają tematom kolejnych spotkań):
Ziołowe BHP
Rozpoznawanie i zbiór poszczególnych surowców roślinnych
Suszenie, przetwarzanie w preparaty galenowe
Przygotowanie dzikich roślin do spożycia
Wykorzystanie olejków eterycznych w lecznictwie i profilaktyce
Naturalne kosmetyki – warsztat z przygotowania kremu o działaniu leczniczym i pielęgnującym
Różne rodzaje fermentacji i jej wykorzystania do produkcji preparatów leczniczych i tradycyjnych napojów ziołowych
Gatunki użytkowe z domowego herbarium
Kurs poprowadzi dla Was Sara Orzechowska – autorka licznych projektów i kursów o tematyce zielarstwa, towaroznawca zielarski oraz doktorantka UMK, zgłębiająca zagadnienia zielarstwa w polskim folklorze.
Szczegółowe informacje dotyczące kursu:
monika@artus.torun.pl
tel. 792 006 098
Liczba miejsc w grupie: 18
Liczba spotkań: 8
Koszt: 320 zł
Czas trwania jednego spotkania: 2 h
Godzina: 18-20
Spotkania: 1.06., 15.06, 29.06., 13.07, 27.07, 10.08, 24.08., 7.09.
Zajęcia odbywają się raz na dwa tygodnie
Brak możliwości dołączenia do grupy w trakcie trwania kursu.