Gruzja po mojemu – warsztaty kulinarne i spotkanie
Opublikowano: 16 kwietnia 2021 r.Świat po mojemu – Gruzja od kuchni to warsztaty kulinarne online dla Polaków i obcokrajowców podczas których dosłownie i w przenośni poznacie Gruzję od kuchni
Kuchnia gruzińska jest w Polsce coraz bardziej popularna. Nie tylko dlatego, że może konkurować z najlepszymi kuchniami świata, ale także za sprawą obecności coraz większej liczby Gruzinek i Gruzinów. Znamy już chaczapuri, chinkali, tolmę czy lobiani albo chociaż gruziński chlebek, ale czy potrafimy odtworzyć te dania po wyjściu z restauracji?
Jeżeli chcecie poznać gruzińskie “sekretne receptury”, a przy okazji posłuchać o tradycji, kulturze i zwyczajach gruzińskich, zapiszcie się na warsztaty! Zapraszamy Was na pierwsze spotkanie z cyklu Świat po mojemu.
PODCZAS SPOTKANIA:
Przygotujecie wspólnie z Gruzinką Ekateriną dwa rodzaje chaczapuri, czyli gruzińskie placki z nadzieniem i dowiecie się różnych ciekawostek o Gruzji.
Spotkania odbędzie się na bezpłatnej platformie Zoom. Każdy będzie gotować we własnej kuchni w czasie rzeczywistym.
ZAPEWNIAMY PRODUKTY!
Przed warsztatami każdy zapisany uczestnik odbierze przygotowane przez nas produkty na 2 placki chaczapuri: adżaruli i 1 megruli.
Warsztaty są BEZPŁATNE!
KIEDY: 25 kwietnia (niedziela) w godz.16:00-18:00
JAK TO DZIAŁA:
- By wziąć udział w spotkaniu, koniecznie zapisz się poprzez link:
- Zapisy potwierdzimy mailem.
- Odbiór przygotowanych przez nas produktów na chaczapuri w siedzibie Fundacji Emic w Toruniu będzie możliwy w piątek 23 kwietnia w godz 8:00-17:00 oraz w sobotę 24 kwietnia w godz. 10:00-16:00.
- Podczas spotkania możecie zadawać pytania Ekaterinie związane nie tylko z kuchnią, ale także dotyczące kultury, zwyczajów czy tradycji Gruzji.
- Na koniec poprosimy Was o przesłanie Waszego zdjęcia z chaczapuri.
- Liczba miejsc ograniczona do 13!
Ekaterine Lemonjava – gruzińska dziennikarka, autorka książki „Nr 56 Pamiętaj nazywam się Ekaterina” wydanej w Polsce w 2015 i 2016 r. Mieszka w Toruniu i pracuje w WSB jako koordynatorka studentów z zagranicy. Pracuje w online news agency timer.ge i współpracuje z fundacją Verda. Ekaterina od 6 lat mieszka w Polsce, a gotowanie to jej pasja.
DANIA I SKŁADNIKI
Jedną z klasycznych dań gruzińskiej kuchni jest Chaczapuri. Jest tyle rodzajów chaczapuri, ile regionów w Gruzji. My przygotujemy Adżarski i Megrelski – z serem gouda.
Uwaga! Jeśli NIE UDA Ci się dostać na warsztaty to mamy 2 dobre wiadomości:
1. Warsztaty będą transmitowane również na Facebooku na naszej stronie
https://www.facebook.com/poszerzswiatopoglad, więc wystarczy, że przed spotkaniem przygotujesz wymagane produkty (lista wkrótce) i możesz gotować z nami.
2. W maju czekają nas 2 kolejne spotkania kulinarne dotyczące Kolumbii i Maroka.
O cyklu ŚWIAT PO MOJEMU:
Świat po mojemu to seria 3 spotkań z obcokrajowcami z Gruzji, Maroka i Kolumbii, przebywającymi w Polsce, podczas których uczestnicy poznają ich życia, tradycje, kuchnie i kultury, a także będą wspólnie gotować tradycyjne potrawy danego kraju. Chcemy tworzyć nowe społeczności pośród zarówno Polaków, jak i imigrantów różnych narodowości.
ORGANIZATORZY:
Fundacja You Plan Culture
Fundacja Emic
Fundacja You Plan Culture
Fundacja Emic
Projekt realizowany z dotacji programu Aktywni Obywatele-Funduszu Krajowy, finansowanego z Funduszy EOG