Orient Express: Sztuka kreowania smaku. Kuchnia arabska
Opublikowano: 18 listopada 2019 r. Data i czas
21 listopada 2019 r. (czwartek)
17:00
Lokalizacja
CSW „Znaki Czasu” (ul. Wały gen. Sikorskiego 13)
Kategorie
Spotkania
Organizator
Centrum Sztuki Współczesnej „Znaki Czasu”
Spotkanie poświęcone będzie tajnikom kuchni arabskiej, w które wprowadzi nas mieszkająca w Ciechocinku, a pochodząca z Rabatu – stolicy Królestwa Maroka, Chaimae Ahtatbi. Choć wszyscy posługują się terminem „kuchnia arabska”, warto pamiętać, że obejmuje ona potrawy i zasady kulinariów wszystkich krajów świata arabskiego, w tym Arabskiego Zachodu – Maghrebu (Algieria, Maroko, Tunezja, Libia, Mauretania, Sahara Zachodnia) i Arabskiego Wschodu – Mashreku (Syria, Liban, Palestyna, Jordania, Irak, Egipt, Sudan oraz kraje Półwyspu Arabskiego: Arabia Saudyjska, Jemen, Oman, ZEA, Bahrajn, Katar, Kuwejt) – co sprawia, że w każdym z tych regionów kuchnia znacznie się różni.
Prowadzenie: Chaimae Ahtatbi
W ramach spotkania planowana jest także degustacja!
Wstęp wolny 🙂